Muffe geur uit kleding verwijderen: Hoe doe je dat?

Muffe geur uit kleding verwijderen: Hoe doe je dat?
Gepubliceerd op

Lukt het niet of die muffe geur uit je kleding te verwijderen? Zelfs na het wassen? Je bent niet de enige. Stinkende kleren zijn echt vervelend, en dat kan komen door dingen zoals vocht, schimmel of omdat ze niet goed gedroogd zijn. We geven je makkelijke en slimme manieren om die nare luchtjes uit je kleren te krijgen. En we zorgen ervoor dat die stank ook niet meer terugkomt. Zo blijven je kleren lekker fris ruiken, zodat je ze altijd met een gerust hart kunt dragen.

Waarom ruikt mijn kleding muffig?

Muffe geuren in je kleren komen vaak door schimmels en bacteriën die het lekker vinden in natte plekken. Dit gebeurt als je je kleren te lang nat laat, zoals wanneer je ze vergeet uit de wasmachine te halen of als je ze in een vochtige kamer legt. Ook zweet en vuil dat nog in je kleren zit na het wassen, kan ervoor zorgen dat ze muf gaan ruiken. Daarom is het echt belangrijk om je kleren goed te laten drogen nadat je ze hebt gewassen. Zorg ook dat je wasmachine schoon en droog blijft.


Om die stinkende geurtjes te voorkomen, is het slim om een paar simpele gewoontes aan te leren. 

Ten eerste, zorg ervoor dat je kleding direct na het wassen uit de wasmachine haalt en goed laat drogen. Hang het bij voorkeur buiten aan de waslijn waar het frisse lucht en zonlicht kan vangen, wat natuurlijke vijanden zijn van schimmel en nare geuren. Ten tweede, vermijd het opbergen van vochtige of zelfs licht vochtige kleding in je kast, omdat dit de ideale omstandigheden schept voor schimmelgroei. Door hierop te letten, kun je ervoor zorgen dat je kleding fris blijft ruiken.

Diepgaande reinigingsmethodes

Voor het grondig aanpakken van hardnekkige geuren in je kleding zijn er enkele diepgaande reinigingsmethodes die effectief zijn zonder de stof te beschadigen. Een van deze methodes is het wassen met azijn en baking soda, een krachtige combinatie die zowel geuren neutraliseert als bacteriën doodt. Begin met het toevoegen van een half kopje baking soda direct in de trommel van je wasmachine. Voeg vervolgens je kleding toe en start een warm wasprogramma. Na de hoofdwas voeg je een kop witte azijn toe aan het spoelwater. Deze stap zorgt ervoor dat alle restjes baking soda wegspoelen en maakt de stof ook zachter. De azijn pakt dan de laatste geurtjes en bacteriën aan. 

Voor kleren die je niet in de wasmachine mag stoppen, zoals sommige soorten wol en zijde, is stomen een goede en veilige manier om ze schoon te maken. Stomen helpt bij het verwijderen van geuren zonder de structuur van het delicate materiaal aan te tasten. Gebruik een handstomer of hang je kleding in de badkamer terwijl je een hete douche neemt. De stoom die vrijkomt, zal helpen om geuren te elimineren en je kleding op te frissen. 

Let op: directe blootstelling aan hete stoom kan sommige stoffen beschadigen, dus houd een passende afstand en gebruik de stomer volgens de instructies.

Veelgemaakte fouten die muffe geuren veroorzaken

1. Teveel wasmiddel

Een van de grootste redenen waarom kleren muf kunnen ruiken, is omdat we soms te veel wasmiddel gebruiken. Misschien denk je dat meer zeep je kleren extra schoon maakt, maar dat werkt juist niet zo. Te veel zeep kan ervoor zorgen dat je kleren juist niet goed schoon worden en muf gaan ruiken. Overtollig wasmiddel kan zich ophopen in de stof van kleding en zorgt voor een residu dat vocht aantrekt. Als je kleren nat blijven, worden het feestjes voor bacteriën die stinken. Zorg dus dat je altijd precies genoeg wasmiddel gebruikt of kies voor wasstrips die niet veel restjes achterlaten.

2. Kleding in de wasmachine laten

Een andere veelgemaakte fout is dat kleren te lang nat in de wasmachine blijven liggen nadat ze gewassen zijn. Als je je was niet meteen uit de machine haalt als het programma klaar is, kunnen er schimmels en bacteriën gaan groeien, en die zorgen voor een muffe geur. Zorg dus dat je je was meteen uit de machine haalt zodra het klaar is en laat het goed drogen. Het is heel belangrijk dat je kleren helemaal droog zijn voordat je ze opbergt. Als kleren nog een beetje vochtig zijn en je legt ze in de kast, kan dat ook stinkende geuren veroorzaken.

Zo voorkom je de muffe geur in je wasgoed

Het voorkomen van muffe geuren begint met regelmatig onderhoud en een paar slimme gewoonten. Zorg ervoor dat je je kleding regelmatig lucht door deze buiten te hangen, vooral op zonnige dagen. Zonlicht is een natuurlijke desinfectant die niet alleen geuren doodt, maar ook helpt bij het doden van bacteriën die geuren kunnen veroorzaken. Als buiten drogen geen optie is, probeer dan kleding te luchten in een goed geventileerde ruimte. Dit is vooral belangrijk voor kledingstukken die je niet na elk gebruik wast, zoals jassen en jeans.

Naast luchten, is het gebruiken van geurverdrijvende zakjes een effectieve manier om je kledingkast fris te houden. Leg zakjes met natuurlijke geuren zoals lavendel, cederhout, of gedroogde citrusvruchten tussen je kleding. Bij de Dille & Kamille zou je geurzakjes voor €3,50 kunnen halen. Deze zakjes zijn niet alleen handig als natuurlijke luchtverfrisser, maar ze houden ook motten en ander ongedierte weg. Als je deze makkelijke stappen vaak volgt, zorg je ervoor dat je kleren niet muf gaan ruiken. Zo blijft je kledingkast lekker fris en prettig.

Als je wel eens last hebt gehad van een muffe geur in je kleding die maar niet weg wilde, ben je zeker niet de enige. Het is supervervelend en kan komen door vocht, schimmel, of omdat de kleren niet goed gedroogd zijn. We hebben je wat makkelijke en slimme manieren gegeven om die stank uit je kleren te krijgen en ervoor te zorgen dat het niet terugkomt. Met deze tips blijven je kleren lekker fris, zodat je ze altijd met een gerust hart kunt dragen. Denk eraan: goed drogen, de wasmachine schoonhouden en de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruiken, helpt echt!

Onze missie is het verminderen van plastic afval in onze dagelijkse producten en dit voor iedereen in onze samenleving mogelijk te maken.

Logo Cosmeau Square White
  • Leaf icon Prijzen die voor iedereen toegangelijk zijn
  • Leaf icon Donaties aan de voedselbank en inzet voor impact voor minderbedeelden
  • Leaf icon Innovaties en verbeteringen in logistiek, producten en lokale productie
  • Leaf icon Winst voor impact. Jouw bijdrage, draagt bij aan planeet, dier en mens

Duurzaam

Plastic vrij
Plasticvrij

Zonder plastic en biologisch afbreekbaar

Dierproef vrij
Dierproefvrij

Wij testen nooit op dieren en testen alle documentatie

Plantaardig
Plantaardig

Plantaardige formules met de kracht van de natuur

Vaste vorm
In vaste vorm

Geen onnodig transport van water

Muffe geur uit kleding verwijderen: Hoe doe je dat?
Muffe geur uit kleding verwijderen: Hoe doe je dat?

Lukt het niet of die muffe geur uit je kleding te verwijderen? Zelfs na het wassen? Je bent niet de...

Hoe vaak moet je kleding wassen?
Hoe vaak moet je kleding wassen?

Hoe vaak moet je jouw kleding wassen? Liever te vaak of juist niet vaak genoeg? Het lijkt een makkelijke vraag,...

Hoe wordt een wasstrip wasmiddeldoekje gemaakt? Deel 1
Hoe wordt een wasstrip wasmiddeldoekje gemaakt? Deel 1

🇳🇱 Onze missie is lokale productie realiseren. Wij zijn vorig jaar begonnen met het testen van wasstrips productie in Nederland....

200.000+ helpen al duurzamer schoonmaken

Gebruikers van Cosmeau

Reviews

Beoordelingen op google.com 4.8/5
295
Beoordelingen op trustpilot.com 4.5/5
560
Beoordelingen op bol.com 9.3/10
587

Vragen?

Onze support heroes staan voor jou klaar!

Support Support
  • Leaf icon Chat, email of bel. Wij staan klaar voor al je vragen en suggesties.
  • Leaf icon 088 04 04 488 Bel op werkdagen tussen 10-17u.
  • Leaf icon 100% tevredenheidsgarantie Wij willen de drempel zo laag mogelijk voor je houden.

Overweeg om een abonnement te nemen

  • Leaf icon Altijd de beste prijs met automatische kortingen tot 50%
  • Leaf icon Geen verplichtingen je zit nergens aan vast
  • Leaf icon Gratis cadeautjes samples, testers, en proefpakketjes
  • Leaf icon Altijd genoeg voorraad van je schoonmaakproducten
  • Leaf icon Herinnering voordat we je volgende zending sturen, pas aan, pauzeer, of annuleer

Volg je ons ook op @cosmeau.eco?